Φάροι

     

 

Η Αρχή, σύμφωνα με τη νομοθεσία της είναι επίσης η Φαρική Αρχή της Κύπρου η αρμόδια για τα βοηθήματα της διεθνούς ναυσιπλοΐας, και σε αυτή ανήκουν οι οκτώ φάροι της χώρας.

Είναι η Κύπρος στη Νοτιοανατολική γωνιά της Μεσογείου, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε πλεονεκτικά στρατηγική θέση, γι΄ αυτό και υπήρξε από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους, το σημείο αναφοράς των θαλασσοπόρων και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά κέντρα. Η θέση της αυτή της προσφέρει μεν πλεονεκτήματα, αλλά της δημιουργεί συγχρόνως και υποχρεώσεις, αναφορικά με την ασφαλή ναυσιπλοϊα στα χωρικά της ύδατα.

Οι φάροι που διαθέτει σήμερα η Κύπρος χρονολογούνται από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Κτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας και για το κτίσιμό τους χρησιμοποιήθηκαν υλικά από την κυπριακή γη. Ο πρώτος φάρος κτίστηκε από τους ΄Αγγλους στην Πάφο το 1888 κοντά στο λιμάνι και στο Κάστρο. Στη συνέχεια ο Φάρος στο Κάβο Γκρέκο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ο Φάρος στο Κάβο Κίτι στην περιοχή της Λάρνακας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου της επαρχίας Λεμεσού το Κάβο Γάτα, στο λιμανάκι της Κυρήνειας, στην χερσόνησο της Καρπασίας σε μικρή βραχονησίδα ( στις Κλείδες) κοντά στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και ο φάρος στον Κορμακίτη. Οι τρείς τελευταίοι βρίσκονται στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου. Εξαίρεση ως προς τα υλικά κατασκευής του αποτελεί ο νεότερος χρονολογικά φάρος, o όγδοος στη σειρά, που απέκτησε η Αρχή το 1989, ο οποίος βρίσκεται στην χερσόνησο του Ακάμα. Πρόκειται για σιδερένια κατασκευή ύψους 211 μέτρα που δεσπόζει της περιοχής και είναι ο ψηλότερος φάρος της Κύπρου.

Στη δεκαετία του 1980 η Αρχή πήρε μια σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των βοηθημάτων που παρέχει η χώρα στη ναυσιπλοϊα. Μέχρι το 1982 όλοι οι φάροι της Κύπρου διέθεταν μηχανισμούς συμβατικού τύπου και λειτουργούσαν με εισαγόμενη ασετυλίνη. Επίσης η φωτεινή τους εμβέλεια δεν ξεπερνούσε τα 7 ναυτικά μίλια ενώ η έντασή τους περιοριζόταν στις 1,000 καντέλλες.

Σήμερα, όλοι οι φάροι της Αρχής που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές αποτελούν δείγματα μοντέρνων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εκτός του ότι λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια που είναι δωρεάν και αφθονεί στον τόπο μας, η φωτεινή τους εμβέλεια φτάνει τα 17 ναυτικά μίλια ενώ η έντασή τους ανέρχεται σε 30,000 καντέλλες.

Με την αυτοματοποίησή τους εξέλειπε πια ο γνωστός φαροφύλακας, που 24 ώρες το εικοσιτετράωρο έπρεπε να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Να ζει απομονωμένος στα υποστατικά του φάρου για να κρατά συνέχεια το φως στο φάρο αναμένο για να μπορούν να βρίσκουν οι ναυτικοί τον δρόμο τους...

Κτισμένοι με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο συμπληρώνουν οι Κυπριακοί φάροι τη γραφικότητα του κυπριακού τοπίου και με την επιβλητικότητα του οικοδομήματός τους συγκεντρώνουν αρκετούς επισκέπτες κατά την διάρκεια του χρόνου αλλά κυρίως κατά την τουριστική περίοδο.

Η Αρχή είναι από της ίδρυσής της μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Αρχών Φάρων. (I.A.L.A.)