Προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΠΑ
Ανακοινώσεις της Αρχής Λιμένων Κύπρου
Νέα και Ανακοινώσεις
29/11/2016
Νέα αίθουσα επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού

Ολοκληρώθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες
της νέας αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού

Οι κατασκευαστικές εργασίες της νέας αίθουσας επιβατών του λιμανιού Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί, ενισχύοντας την ανταγωνιστική θέση των κυπριακών λιμανιών και τον χαρακτήρα τους για την εξυπηρέτηση πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας.

Η νέα αίθουσα, συνολικής έκτασης 6800m2, περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για μια σύγχρονη, άνετη και λειτουργική αίθουσα. Διαθέτει αίθουσα αναχωρήσεων, αίθουσα αφίξεων, ξεχωριστό χώρο παραλαβής αποσκευών, γραφεία για όλες τις σχετικές υπηρεσίες, εστιατόριο στον όροφο και υπαίθριο χώρο πανοραμικής θέασης του λιμανιού στην οροφή, άνετους χώρους στάθμευσης και συνάδει επίσης πλήρως με τις απαιτήσεις του κεκτημένου Σιένγκεν.

Η νέα αίθουσα επιβατών, αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, με κόστος που ανέρχεται σε περίπου €14 εκατομμύρια ευρώ. Στη βάση σχετικών διαγωνισμών που προηγήθηκαν, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της αίθουσας, ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο ‘Irwin και Κρητιώτη’ ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες ανατέθηκαν στην εταιρεία Lois Builders.

Στα πλαίσια της εμπορικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, η νέα αίθουσα επιβατών εμπίπτει στο συμβόλαιο παραχώρησης που υπεγράφη στις 25 Απριλίου 2016 με τον επιτυχόντα προσφοροδότη, την κοινοπραξία Dubai Port World Limited και G.A.P Vassilopoulos Public Limited. Το συμβόλαιο αφορά στην εκμετάλλευση και εμπορική ανάπτυξη του τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων για διάρκεια 25 χρόνων.

Το έργο, για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί το πιστοποιητικό παραλαβής του, με ημερομηνία συμπλήρωσης των εργασιών τις 22.9.2016, θα ενισχύσει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και τις προσπάθειες που σχετίζονται με την προώθηση του χαρακτήρα της πόλης της Λεμεσού, ως πόλου έλξης τουριστικής και επιβατικής κίνησης, ενδυναμώνοντας έτσι κατ’ επέκταση το εμπορικό και τουριστικό προϊόν της Κύπρου, με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι υφιστάμενων ανταγωνιστικών προορισμών.