Προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΠΑ
Λιμάνι Λάρνακας
Κάντε κλικ εδώ για μεγέθυνση του χάρτη.

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Κύπρου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Κύπρου.

Μέχρι το 1973 το λιμάνι της Λάρνακας λειτούργησε σαν ανοιχτό αγκυροβόλιο, με υποτυπώδεις λιμενικές διευκολύνσεις που η πόλη πρόσφερε, στην περιοχή που είναι σήμερα η μαρίνα, στο κέντρο δηλαδή της πόλης. Με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, είχε μέχρι τότε το λιμάνι εξυπηρετήσει πολύ λίγη εμπορευματική κίνηση και ο αποθηκευτικός του χώρος ήταν λιγοστός και ακατάλληλος.

Το λιμάνι της Λάρνακας, στη σημερινή του μορφή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και περιστοιχίζεται από οικιστικές μονάδες. Στη βόρεια πλευρά του, βρίσκονται οι χερσαίες εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών και στην νότια πλευρά του συνορεύει με την «Μαρίνα» Λάρνακας.

Πλεονέκτημα για το λιμάνι, αποτελεί το γεγονός ότι σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας.

Το νέο λιμάνι της Λάρνακας κατασκευαστικά τελείωσε το Ιούνη του 1973 και αρχικά προοριζόταν να μοιραστεί την ενδοχώρα του λιμανιού της Αμμοχώστου και να συμπληρώσει το λιμάνι της. ΄Aρχισε να λειτουργεί το τέλος του 1973.

Σήμερα είναι ένα πολλαπλής χρήσης λιμάνι που καταλαμβάνει έκταση 445,000 τετραγωνικών μέτρων και εξυπηρετεί όλων των ειδών τα φορτία από χύμα, (ζωοτροφές, σιτηρά, γύψος) συμβατικά (ξυλεία, σίδηρο, λιπάσματα, αυτοκίνητα καθώς και πετρελαιοειδή.

Το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας απασχόλησε σοβαρά την Αρχή τα τελευταία χρόνια. Μέσα από μελέτες που έγιναν αποφασίστηκε η μετατροπή του ως το κύριο λιμάνι κρουαζιέρων και επιβατικής κίνησης με κάποιες εμπορικές δραστηριότητες για κάλυψη τοπικών φορτίων και αναγκών. Επειδή παράλληλα προωθείται από πλευράς Κυβέρνησης και η ανάπτυξη της Μαρίνας της Λάρνακας, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με την μέθοδο B.D.F.O για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας λόγω του ότι τα δύο έργα παρουσιάζουν σοβαρές συνέργιες στο χερσαίο χώρο. Ακολούθησε προκήρυξη του ενιαίου έργου με Προσφορές.

Χρήστες Λιμανιών

Εκτός από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στο λιμενικό χώρο απασχολούνται και άλλες Κυβερνητικές υπηρεσίες όπως:

περισσότερα...
Ασφάλεια Λιμανιού

Σύμφωνα με οδηγίες της Ε.Ε. και της συνθήκης Schengen, όπως επίσης και του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) η Αρχή στο λιμάνι Λάρνακας έχει προχωρήσει και στα πιο κάτω μέτρα:

περισσότερα...
Προγραμματιζόμενα ΄Εργα:

Η Αρχή ενισχύει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του λιμανιού με την αγορά ενός νέου κινητού γερανού ο οποίος θα χρησιμοποιείται βασικά για γενικό φορτίο και για εμπορευματοκιβώτια περιορισμένης ισχύος.

Αναβάθμιση της μίας από τις δύο γερανογέφυρες δηλαδή αύξηση του ανυψωτικού της ύψους και επέκταση της εμβέλειας (outreach) ώστε να συνάδει με τις δύο υφιστάμενες Post Panamax που βρίσκονται στο λιμάνι της Λεμεσού όπου και τελικά αποφασίστηκε όπως μεταφερθούν οι δύο γερανογέφυρες του λιμανιού της Λάρνακας.