Προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΠΑ
Λιμάνι ΛατσιούΚάντε κλικ εδώ
 

Το λιμανάκι στο Λατσί βρίσκεται στην είσοδο του Ακάμα, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της χώρας όσον αφορά την χλωρίδα και πανίδα, ένα σχετικά παρθένο τοπίο που ευτυχώς δεν έχει ισοπεδώσει ο «πολιτισμός». Πρόκειται για λιμανάκι το οποίο στην αρχική του μορφή χρησιμοποιείτο από ψαρόβαρκες.

Λόγω της τάσης για ναυτικό τουρισμό που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο με συνεπακόλουθο την αυξανόμενη ζήτηση χώρου για πρόσδεση σκαφών αναψυχής, η Αρχή προέβη πρόσφατα στην επέκταση του λιμανιού με την κατασκευή νέας εξωτερικής λεκάνης.

Η νέα αυτή λεκάνη εξυπηρετεί αποκλειστικά σκάφη αναψυχής και διαθέτει όλες τις υπηρεσίες που συνήθως παρέχονται σε μια μαρίνα και σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των σκαφών που πλέουν στην περιοχή εν όψει μάλιστα της έλλειψης μαρίνας στην περιοχή της Πάφου ενώ η παλιά λεκάνη του λιμανιού αφέθηκε να εξυπηρετεί τα αλιευτικά σκάφη.

 

Υστερα δε από συμφωνία με την Κυβέρνηση την διαχείριση της παλιάς λεκάνης που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ψαράδικα σκάφη, αναλαμβάνει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Στο λιμάνι του Λατσιού εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δυο πλωτές προβλήτες μήκους 70 μ. η καθεμιά. Επιπλέον άρχισε η κατασκευή νέου κρηπιδώματος για μικρά σκάφη μήκους 100 μ. Με τα έργα αυτά αναμένεται να καλυφθεί μεγάλο μέρος της αυξανόμενης ζήτησης για χώρους πρόσδεσης σκαφών αναψυχής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

΄Οσο αφορά τον χερσαίο χώρο, μέρος αυτού έχει ήδη αξιοποιηθεί με την κατασκευή υπαίθριων χώρων εστίασης και πεζόδρομων διακίνησης του κοινού και ο υπόλοιπος χερσαίος χώρος που βρίσκεται προς την μεριά της νέας λεκάνης αναμένεται να διαμορφωθεί και να πεζοδρομοποιηθεί σύντομα.

Η ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργήσει γενικά ένα περιβάλλον στολίδι της περιοχής και σημείο αναφοράς για τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Θα προσφέρεται τόσο για ξεκούραση όσο και για περίπατο και αγνάντεμα της θάλασσας...

Στο χώρο του λιμανιού του Λατσιού στεγάζεται η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Το βάθος κυμαίνεται από 2 μέχρι 4 μέτρα.