Προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΠΑ
Τερματικό ΒασιλικούΚάντε κλικ εδώ

Βρίσκεται στο νότιο μέρος του Κύπρου μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας και είναι το κατεξοχήν βιομηχανικό τερματικό το οποίο ασχολείται με χύμα φορτία καθώς και τα οχληρά.

Η κυριότητα του, ανήκει στην Αρχή Λιμένων η οποία με ειδική συμφωνία εκμίσθωσε το λιμάνι στην Τσιμεντοποιΐα Βασιλικού. Η συμφωνία μίσθωσης καλύπτει διάρκεια 50 χρόνων, από 1.1.1984 – 31.12.2033 και αφορά όλα τα είδη (εισαγωγές-εξαγωγές) για τις ανάγκες της Τσιμεντοποιϊας καθώς και ιδιωτικά φορτία άλλων εταιρειών αδειούχων από την Αρχή Λιμένων.

Τα είδη φορτίων που διακινούνται από αυτό, είναι ζωοτροφές, σιτηρά, κάρβουνο, περλίτης, τσιμέντο, χώμα, σκύρα, παλιοσίδηρα (scrab iron). Το κύριο εξαγωγικό είδος φορτίου είναι το τσιμέντο.

Προστατεύεται από δυο λιμενοβραχίονες το Νότιο και Ανατολικό. Υπάρχουν δυο κρηπιδώματα το βόρειο μήκους 360 μέτρα και το δυτικό μήκους 125 μέτρων. Έχει κύκλο στροφής διαμέτρου 280 μέτρων και βάθος νερού 9 μέτρα. Μέγιστο μήκος πλοίου που μπορεί να ελλιμενιστεί είναι 180 μέτρα και βύθισμα 8,6 μέτρα.

Εξυπηρετείται από ένα ρυμουλκό (ιδιωτικό 1300 ΒΗΡ) και ο πλοηγός του λιμανιού ακροάται στο κανάλι 8 VHF.

Ο γενικός στόχος είναι να ενισχυθεί η απόδοση του, ενώ εξετάζονται ταυτόχρονα οι νέες προοπτικές που προέκυψαν από τα επίπεδα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, σημειώνεται πως, η ενίσχυση των δραστηριοτήτων του, έχει ήδη προωθηθεί μέσα από τη λειτουργία, το 2014, του ιδιωτικού τερματικού που έχει κατασκευαστεί από ιδιωτική εταιρεία.